Boatsforfun – ÅH30

” Boats for :-) “, solen skiner, vinden är stark och trycker båten framåt, hårdare än motorn klarar av, det är tyst, jag hör inget brummande bara susande. Mätaren visar 8.9 va?, skall den upp till 10? Det går väl inte? Känner hur rodret strävar mot lovart. Det kommer en våg bakifrån, NU, står det tio eller?, men vad händer….. hon saktar ner lite och återigen över 10….

knop

Hann bara fånga 9,75…

Augisti 2015 Mysingen, 17m/s

2.

” Boats for :-) ” , va? det är ju bara en massa jobb! Flera gånger har jag gått och sneglat (inte seglat) på någon “svampig båt och drömt mig iväg, tänk om…. bilderna av ett blänkande skrov och ljudet av skvalpande vattnen och drömmen av att komma ut på havet…. Varför inte köpa en båt som redan är klar, inga svampar, blänker redan, kanske redan är sjösatt? Nja det var inte lika kul… eller? Jag valde en båt med både svampar, jag hörde inget skvalpande och den låg inte i närheten av vattnet, hade den ens varit i vattnet? På land hade den iaf legat länge och där hörde den inte hemma, den hade till och med en dålig vagga :-)., den skulle liksom inte vara kvar på land. Båten blev min strax innan påsk 2014. Vad hade jag gett mig in på, hur mycket skulle det kosta att göra i ordning allt, 10kkr, 50kkr, jag viste inte, det jag visste var att båten skulle sjösättas och att jag ville ut på havet på egen köl och det skulle bli så skoj, eller?. Motor fanns, en YSE12, mast fanns, segel?, nja kanske, fick aldrig fatt i någon stor iaf. Hittade ett helt nytt försegel med visserligen fel mått från 1982. Vad skulle egentligen göras med min ÅH30 innan den kom ut på havet? Sjösättas? JA men innan?

Påsk 2014, på land

 

Resan mot vattnet började men vi stod stilla fram till juli 2014, sen bar det av ner mot hamnen i Kungsängen. Hade jag ordnat allt, skulle allt fungera, skulle båten uppfylla alla drömmar… Vad gjorde jag innan jag låg på svaj i fifång?
på svaj

Segelbåten totalrenoverades sommaren 2014 med start från påsk, klar är hon inte riktigt än :-).
Båten hade inte varit sjösatt på ca 25år och heller aldrig riktigt seglad med, bara testseglad, när hon blev i min ägo.
Inuti fanns skott, stomme till kök samt hyllor mm, “all” utrusting låg brevid, motorn var ej inkopplad, rodret var sprucket mm. Skulle jag orka ta på mig hela projektet? Hur kulle jag lägga upp allt arbete?

Arbetet började med att täta henne från ovansidan;

Grabbräckerna satt dåligt med rostiga skruvar så fram med dremmeln samt polygrip samt nya rostfria skruvar å sen blev de slipade förstås.

Runt alla röstjärn gröptes all sika bort varpå en värmefläkt värmde upp skrovet från insidan. När skrovet var torrt och varmt applicerades sika primer både på stålet samt på plasten varpå den riktiga sikan lades på.

Förluckan låg bara i sitt hål men ej fastsatt.

Var det roligt, det tog ju aldrig slut med jobb? Nja inte alltid men milstolparna välte omkull alla motgångar så när motor startade för första gången glömde jag t.ex. bort att hjärtstocken och allt plastande för att få till den. Första varvet spottade den andra med tror jag, blev ett svart moln av avgaser bakom båten, men tredje och fjärde måste den gått rent :-), den vill ut… Vilken motor, den startade efter 25år med en petflaska som tank, efter starten ordnade jag med instrument samt sötvattenkylning mm (kändes bra att motorn var med, den fick inte strejka, skulle inte hinna få tag i någon annan motor innan juli, då skulle vi inte komma iväg till sommaren). Den fick ny olja och massa fina instrument som skulle känna av hur den mådde. Jag startade motorn nästan varje gång jag kom till båten under en vecka, var så skönt att höra när den gick. Men var hände mer?  Hmm jag trodde topcoat var samma som gelcoat, men hallå det härdar ju inte :-) hehe, jag skall berätta  men vet inte var vi skall börja.

Planering är bra ibland framför allt för att vara säker på att man har allt som man behöver men kan man planera allt? Eh jag gör på mitt vis, jag gör det som jag tycker är kul och med jämna mellanrum så orkar jag med det som inte är riktigt lika kul. (ps detta är en hemlis men ett bra att sätt att hantera stora projekt på). De stora projektet kommer jag inte kunna dokumentera i detalj men  gå in under projekt så hittar ni information om sådan som jag tycker är kul att dela med mig av.